0:00 / 0:00

Vragen & Advies

Wat is het verschil tussen een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA onderneming) en beroepsaansprakelijkheid (BA beroep)?

Het verschil zit in het type schade schade en conflicten dat onder de dekking valt.

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, vaak “ BA onderneming”, dekt de extracontractuele aansprakelijkheid van de verzekerden tijdens de uitoefening van de beroepsactiviteit. Afhankelijk van de activiteit, kan zo’n polis drie luiken bevatten :

  • BA uitbating: voor schade tijdens de activiteit (de bouwvakker laat een baksteen vallen op een geparkeerde auto) ;
  • BA na levering of werken: voor schade door de geleverde goederen of werken (de slecht geïnstalleerde verwarmingsketel veroorzaakt waterschade);
  • BA toevertrouwde goederen: voor schade aan het goed waaraan gewerkt wordt of dat gebruikt wordt voor het beroep (de garagist beschadigt de auto van de klant waaraan hij werkt; de architect breekt de afstandsmeter van de ingenieur).

Een verzekering beroepsaansprakelijkheid dekt ook de contractuele aansprakelijkheid. Het gaat dan om schade veroorzaakt aan de klant door de geleverde diensten. Niet alleen bouwprofessionals, maar bijvoorbeeld ook accountants, artsen en ICT-consultants hebben baat bij zo’n verzekering.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen van AR-CO dekken naast de contractuele aansprakelijkheid steeds ook “BA uitbating”, “BA na levering” voor de diensten en “BA toevertrouwd goed”.

Lees meer over het verschil tussen contractuele en extracontractuele aansprakelijkheid.

Overtuigd? Nog een vraag?