0:00 / 0:00

Vragen & Advies

Waarvoor kan een zelfstandig medewerker aangesproken worden?

Ja, een medewerker heeft een eigen aansprakelijkheid, zelfs wanneer hij enkel voor een bureau werkt en nooit voor zijn eigen klanten.

Als u als zelfstandig medewerker onder de verantwoordelijkheid van een architectuurbureau werkt, en nooit in eigen naam het beroep uitoefent, is voor deze activiteit uw aansprakelijkheid tegenover derden gedekt door de verzekering van het bureau.

Desondanks zijn er situaties waarin de verzekering van het bureau niet volstaat. Hierbij twee voorbeelden:

  • Het bureau zelf en uw collega 's zijn geen “derden” in de polis van het bureau. Als u schade veroorzaakt bij hen, dan moet u die vergoeden. Bijvoorbeeld : door uw onvoorzichtigheid gaat de printer van het kantoor kapot. Alleen uw eigen aansprakelijkheidspolis kan in zo'n geval tussenkomen.
  • In geval van een conflict zou een klant of aannemer zowel uzelf als het bureau kunnen aanspreken. Mocht er een probleem zijn met de polis van het bureau, dan bent u met een eigen aansprakelijkheidspolis zeker van een correcte verdediging van uw belangen.

Werkt u enkel als medewerker bij een architectuur- of studiebureau, zonder eigen projecten na te streven (dus géén eigen opdrachten of prospectie), dan is onze beroepsaansprakelijkheidspolis "zelfstandig medewerker" de aangewezen oplossing.

Werkt u deels als zelfstandig architect en deels als medewerker, dan dekt AR-CO de aansprakelijkheid voor uw activiteiten als medewerker in uw beroepsaansprakelijkheidspolis "architect".

Overtuigd? Nog een vraag?