0:00 / 0:00

Vragen & Advies

Wat is de tienjarige aansprakelijkheid?

De tienjarige aansprakelijkheid wordt in artikel 1792 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek gedefinieerd: "Indien een gebouw dat tegen vaste prijs is opgericht, geheel of gedeeltelijk teniet gaat door een gebrek in de bouw, zelfs door de ongeschiktheid van de grond, zijn de architect en de aannemer daarvoor gedurende tien jaren aansprakelijk."

Bijkomend bepaalt artikel 2270 van het Burgerlijk Wetboel: "Na verloop van tien jaren zijn architecten en aannemers ontslagen van hun aansprakelijkheid met betrekking tot de grote werken die zij hebben uitgevoerd of geleid."

De rechtspraak aanvaardt dat architecten, aannemers en studiebureaus gedurende tien jaar na de oplevering of “aanvaarding van de werken” aansprakelijk blijven voor problemen die de stabiliteit en stevigheid van het gebouw in het gevaar kunnen brengen. Hieronder vallen ook ernstige waterdichtingsproblemen.

Elke partij is aansprakelijk voor de diensten of werken die ze levert:

  • De architect, voor ontwerpfouten, uitvoeringsfouten van de aannemer die hij had moeten opmerken tijdens zijn controle en manifeste ontwerpfouten van het studiebureau.
  • De aannemer, voor uitvoeringsfouten en manifeste ontwerpfouten van de architect.
  • Het studiebureau, voor ontwerpfouten en, afhankelijk van de opdracht, controlefouten.

De tienjarige aansprakelijkheid is van openbare orde: aannemer en architect kunnen zich niet ontdoen van deze aansprakelijkheid in een contract.

Overtuigd? Nog een vraag?